Bewegingsonderwijs

Bewegingsonderwijs vormt een vast onderdeel van ons leerprogramma. Alle leerkrachten hebben hun bevoegdheid om gymlessen te geven.

Het kan voorkomen dat bij inzet van een invaller, deze nog geen gymbevoegdheid heeft. Deze invallende leerkracht mag dan geen bewegingslessen geven. Dit lossen we op door extra naar buiten te gaan en daar een spel te spelen. Duurt het invallen langer, dan neemt één van onze eigen leerkrachten de gymles over.

Kleutergroep
Kleuters hebben veel behoefte aan beweging. Zij leren met hun lijf en bewegen uiteindelijk de hele dag in hun spel. Ze krijgen echter ook gymlessen. Tijdens deze les leren ze bijvoorbeeld een koprol maken, balanceren, klimmen, gooien en vangen met bal, etc.

Groepen 3 tot en met 8
De leerlingen van de groepen 3 tot en met 8 gymmen twee keer per week. Zij doen dit in de sporthal die grenst aan het schoolplein. Er is dus geen ‘reistijd’.

De lessen worden gegeven in circuitvorm. Dat wil zeggen dat er in de gymzaal meerdere opstellingen staan die elk een eigen vaardigheid van de leerling traint. Op die manier worden tijdens één gymles meerdere vaardigheden geoefend en zijn kinderen steeds actief omdat ze niet lang op hun beurt hoeven te wachten. Gewoonlijk is één onderdeel een balspel.

Gymkleding en douchen

Groep 1 en 2

Gymschoenen bij voorkeur met klittenband of elastiek. Geen zwarte zool.

Graag naam in de schoenen. Leerlingen van groep 1 en 2 ontvangen van school een tas om de schoenen op school te bewaren.

De leerlingen gymmen in hun ondergoed.

Groep 3 t/m 8 Gymkleding, gymschoenen, geen zwarte zool. Voor leerlingen vanaf groep 4
ook een handdoek, badslippers. Dit laatste omdat de kinderen na de les de
gelegenheid hebben om te douchen. Badslippers zijn gewenst.
Douchen

De leerlingen vanaf groep 4 kunnen zich douchen na de gym. In verband met de persoonlijke  hygiëne en opvoeding daartoe, willen we graag dat alle leerlingen dit doen. Het is de bedoeling dat leerlingen zich even opfrissen en niet dat ze zich uitgebreid wassen.

Wanneer u niet wilt dat uw kind doucht, dan kunt u dit bespreken met de leerkracht.

 

 

Speelvelden buiten

De Borgh beschikt over een zeer veel ruimte om buiten te spelen. Naast het grote schoolplein hebben we ook de beschikking over een pannakooi, een basketbalveld en groot grasveld met doelen.

Bij mooi weer kan een leerkracht besluiten om de gymles buiten te geven.